Rak debelog creva

 Prevencija

- Zdrav način života koji podrazumeva: ishranu bogatu vlaknima a siromašnu životinjskim mastima, ograničenje upotrebe alkohola, održavanje optimalne težine, povećanje fizičke aktivnosti.

Rano otkrivanje

Proširenost bolesti u trenutku dijagnoze je najznačajniji faktor prognoze bolesti tj. ishoda lečenja. Osobe kod kojih se bolest dijagnostikuje u lokalizovanom (ranom) stadijumu imaju petogodišnje preživljavanje od preko 90 %.

Simptomi

 Simptomi počinju da se javljaju kada rad debelog creva postane ugrožen rastom i invazijom tumora. Najčešći simptomi su:

- grčevi ili bol u stomaku,

- promene u režimu pražnjenja creva kao što su proliv, zatvor, oskudna stolica, krv u stolici

- neobjašnjivi gubitak u telesnoj težini.

Dijagnostika

- klinički pregled lekara

- digitalni rektalni pregled

- test stolice na okultno krvarenje

- hemijski test koji omogućava otkrivanje krvi u stolici

- fleksibilna sigmoidoskopija

- invazivna metoda kojom se pregleda deo debelog creva.

Kolonoskopijom se pregleda čitavo debelo crevo i ona sa sigurnošću može otkriti postojanje tumorske promene. Obe ove invazivne metode omogućavaju i uzimanje isečka (biopsiju) i postavljanje sigurne dijagnoze na osnovu patohistološkog pregleda.

Lečenje

 -Hirurško lečenje (operacija) u najvećem procentu omogućava izlečenje. Wegovi efekti zavise od stadijuma i proširenosti bolesti. Hirurški cilj je ukloniti tumor, a samo jedan od osam pacijenata će dobiti permanentnu kolostomu. Kolostoma može da se zatvori unutar dva do tri meseca.

- Zračenje se primenjuje kao dodatna metoda uz operaciju. Preoperativna radioterapija se često koristi za granično operabilne karcinome rektuma. Radioterapija se češće koristi kod karcinoma rektuma, nego kod karcinoma u višim delovima kolona. Koristi se u tretiranju opstrukcije debelog creva i krvarenja uzrokovanih kolorektalnim karcinomom.

- Hemioterapija se često primenjuje kao dopuna hirurškom lečenju kolorektalnog karcinoma. Rak debelog creva najčešće metastazira u jetru ove metastaze mogu dati dobar odgovor na hemioterapiju.

 

Anketa

Da li mislite da se pravilno i zdravo hranite?
 

Broj poseta

Broj poseta : 186782