Saznajte o raku
 
Rak pluća
Učestalost

- Rak pluća je najčešće maligno oboljenje sa oko 1,2 miliona novoobolelih godišnje u svetu. U Srbiji, registruje se oko 4300 novih slučajeva raka pluća svake godine.

- Najčešće oboleva populacija od 40 do 70 godina, sa srednjom starosnom dobi oko 60 godina života. Procenjuje se da jedan od 12 muškaraca dobije rak pluća, dok je ta proporcija u žena nešto manja tj. jedna od 18 žena oboleće od ove bolesti.

Faktori rizika

- PUŠENjE je odgovorno za 90% slučajeva raka pluća kod muškaraca i 80% kod žena, sa jasnom vezom između broja popušenih cigareta odnosno pušačkog staža i stope obolevanja od raka pluća. Ova veza nije potvrđena jedino kod adenokarcinoma pluća (jedan podtip).

- Pasivno pušenje odnosno udisanje duvanskog dima takođe povećava rizik obolevanja od raka pluća kod nepušača za 1,5-2 puta.

- U ostale faktore rizika spadaju izloženosti u životnoj i radnoj sredini štetnim agensima kao što su: azbest (naročito kod pušača!), radon, zagađenje vazduha, neke hemijske materije (arsenik).

Opširnije...
 
Rak grlića materice
Učestalost

Rak grlića je drugo po učestalosti maligno oboljenje kod žena, od kojeg oboli oko pola miliona žena u svetu svake godine. Češće obolevaju žene u manje razvijenim sredinama.

Faktori rizika

-Najvažniji faktor rizika za nastajanje ovog karcinoma je infekcija određenim tipovima (tzv. onkogeni tipovi) humanog papiloma virusa. Istraživana je i uloga drugih polnih infekcija (herpes genitalis, hlamidije i dr.) ali njihov značaj nije potvrđen.

-Faktor rizika su i česta promena partnera i rano stupanje u polne odnose, što se dovodi u vezu sa polnim infekcijama.<br/> -Pušenje povećava rizik za nastanak raka grlića materice.

Prevencija

Najvažniji u prevenciji su redovni ginekološki pregledi i primena Papanikolau testa (vrsta pregleda vaginalnog brisa) čija je uloga otkrivanje promena na ćelijama grlića materice.

Opširnije...
 
Rak prostate
Učestalost

Najčešći tip raka u muškaraca u razvijenim zemljama.  Drugi je po redu uzročnik smrti među malignim bolestima u muškoj populaciji.

Uzrok

Kao i za većinu solidnih tumora, tačan uzrok se ne zna. Rak prostate je hormon zavisan tumor.

Faktori rizika

Odmakla životna dob - više od 75% slučajeva raka prostate javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina. Smatra se da je kod 5 do 10% slučajeva raka prostate za pojavu bolesti odgovorna porodična predispozicija (više slučajeva raka prostate u porodici). Ishrana bogata masnoćama, naročito životinjskog porekla, može povećati rizik za rak prostate. Histološka podela:Najčešći histološki tip je adenokarcinom (95%). Drugi tipovi su izuzetno retki.

Opširnije...
 
Rak dojke
Učestalost

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena u svim razvijenim zemljama, kao i zemljama u razvoju. Svake godine u svetu od raka dojke oboli milion žena. Od raka dojke mogu oboleti i muškarci, ali je ovo oboljenje kod njih neuporedivo ređe.

Faktori rizika

- Starosna dob (rizik se povećava sa godinama starosti)

- Rak dojke ili neka druga maligna oboljenja kod srodnika

- Reproduktivni faktori rizika: prva menstruacija pre 12. godine, žene koje nisu rađale ili starije prvorotke, menopauza (prestanak menstruacije) posle 50. godine

- Dugotrajna upotreba hormonskih preparata

- Ishrana: konzumiranje alkohola, veći unos masnih materija.

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna12SledećaKraj »

Strana 1 od 2

Anketa

Da li mislite da se pravilno i zdravo hranite?
 

Broj poseta

Broj poseta : 186784